Om at holde kamera sensoren ren for støv

Fora Klubsnak – om alt mellem himmel og jord Om at holde kamera sensoren ren for støv

 • Dette emne har 3 svar og 2 stemmer, og blev senest opdateret for 2 år af Michael Trebbien ChristensenMichael Trebbien Christensen.
Viser 3 svartråde
 • Forfatter
  Indlæg
  • #13066
   Michael Trebbien ChristensenMichael Trebbien Christensen
   Deltager

   8 gode råd

   Her er et lille sammendrag fra aftenen om rens af sensor. Der var gode input fra jer der deltog og dem har jeg medtaget i nedenstående.

   Støv på sensoren ses på de små blænder, men på alle blænder hvis man øger kontrasten i billedet. Man kan klone den væk på i billedebehandlingen, men det er tidkrævende. Her kommer 8 råd til at undgå støv. Se rådene som en prioriteret rækkefølge hvor det gælder om først at gøre det man kan gøre, UDEN at begynde med fysisk kontakt til sensoren. Giv gerne jeres input, så samler vi en lille vidensdatabase med vores erfaringer 🙂

   1. Rengør din kamerataske. Kameratasken er støvpartiklernes hovedstad fordi der er masser af steder det kan gemme sig. Støvsug tasken og hvis muligt, giv den med jævne mellemrum et tur i vaskemaskinen.
   2. Hold det ydre af dit kamera rent. Her er der også mange steder støvet kan gemme sig og flyve ind når du skifter objektiv. Der findes dåse trykluft til computertastaturer etc. som kan blæse støvet væk. Eller brug en let fugtig klud og vatpinde. Jeg har et solidt tætnet kamera og det får simpelthen tur med en vådserviet (til at gøre hænderne rene med).
   3. Skift ikke objektiv i støvede omgivelser og når du gør det så hold så vidt muligt bajonetåbningen nedad. Man man have en tendens til at holde den opad og det er en dårlig vane. Sæt objektivets dæksel sammen med et dæksel til huset. Så undgår du støv i dækslerne. Det er et meget skidt sted at have det! Det er hovedvejen lige ind til sensoren 😉
   4. Aktiver kameraets sensorrens (hvis det har det). Indbygget sensorrens fungerer ved at sætte sensoren i svingninger (ultralyd). Man kan ofte vælge om den skal gøre når man tænder eller slukker kameraet (eller begge dele). Svingningerne skal få støvet til at rasle af, så det dur jo ikke at kameraet ligger på “ryggen”. Ofte er det lavet sådan at kameraet skal stå (oprejst) på bordet, fordi der i bunden af huset er en klæbrig pude, der skal fange støvet. Læs hvad din manual siger.
   5. Nu tager vi fat i selve sensoren. Er dit kamera spejlløst står lukkeren åben det meste af tiden. Også når det er slukket. Tag da batteriet ud så du ikke risikerer at lukkeren pludselig vækkes til live, mens du renser. Har du et DSLR skal du ind i menuen for at finde “Mirror lock up for cleaning” (eller noget i den stil). Den funktion klapper spejlet op og åbner lukkeren, så du kan se sensoren. Her er det vigtigt med et fuldt opladet batteri så spejl/lukker forbliver oppe, men jeg vil tro de fleste modeller nægter at lukke op, hvis der er for lidt strøm på til at holde åben i en rum tid. Grunden til at det er vigtigt er, at du får ødelagt din lukker, hvis du roder med sensoren og den pludselig lukker i. Og så bliver det dyrt. Prøv nu om du med bajonetåbningen nedad, kan puste støvet væk. Det er vigtigt at din puster har en ventil i modsatte ende for ellers puster og suger den fra samme åbning. De røde øresprøjter er no go.
   6. Næste skridt kan være at bruge en børste lavet til at feje støvet væk. Firmaet “Visible dust” har en børste med indbygget motor. Motoren roterer børsten for at slynge opsamlet støv væk, men der sker tillige det, at den bliver statisk opladet, så den suger støvet til sig. Man kører lige 10-15 sekunder og stopper, så er den opladet. Herefter kan du “duppe” eller feje støvet væk. Børsten koster omring 8-1000 kr. Min er et par år gammel og Jimmy viste seneste model som også har lys indbygget. Smart.
   7. Har du stadig støv på må vi igang med de metoder værksteder bruger: en svaber. Princippet er det samme som ved rengøring af køkkenvinduet. Svaberen skal passe til sensorstørrelse så der kun skal køres i 1 bane (ellers bliver der striber midt på sensoren). Det er vigtigt at du først har været igang med punkt 5 evt. punkt 6 for at sikre at der ikke sidder et lille sandkorn eller lignende på sensoren. Svaberen fugtes med den væske der passer til og så stryges 2 gange (1 for hver side af svaberen. Det vil fremgå af vejledningen der følger med. Et sæt med 10 svabere og væske fra fx mærket VSGO koster 2-300 kr.
   8. Forrige punkt er en effektiv løsning, men man kan opleve at man har fejet snavset ud i den ene side, hvor det så har samlet sig. Det er her “cleaning gel sticks” kommer ind i billedet. Det er en pind med en klæbrig firkant på. Med den kan man duppe det sidste støv væk. Sticken kan bruges mange gange da der er rensetape med. Det anbefales at købe mærkevaren som hedder Eyelead. Pris ca. 2-300 kr.

   Et godt hjælpmiddel til det hele kan være Visible Dust’s lup med lys i. Så kan man se hvor støvet gemmer sig. Den koster omkring 1000 kr.

   Kan man ikke bare give de 500 kr. en rens koster hos Vefa eller Goecker? Jo det er da en god ide at gøre en gang imellem. Udfordringen er at stå på en ferie eller til en vigtig begivenhed og der pludselig er en mega klat mit i billedet. Der har min Artic Butterfly pensel reddet mig flere gange. Derfor er jeg glad for at jeg også kan gøre noget selv.

  • #13068
   Michael Trebbien ChristensenMichael Trebbien Christensen
   Deltager

   PS. ift. punkt 2: brug endelig ikke dåsetrykluft til sensoren. Der er drivmiddel i som kan sætte sig på sensoren.

  • #13069
   Jens RohdeJens Rohde
   Deltager

   I kategorien “undgå støvet” er det en god ide at slukke sit kamera, når man skifter objektiv. Censoren er svagt statisk elektrisk i drift, hvilket vil indfange støv, hvis det kommer tæt på.

  • #13072
   Michael Trebbien ChristensenMichael Trebbien Christensen
   Deltager

   God pointe Jens.

Viser 3 svartråde
 • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.