Offentliggørelse af billeder

Fora Klubsnak – om alt mellem himmel og jord Offentliggørelse af billeder

 • Dette emne har 8 svar og 7 stemmer, og blev senest opdateret for 3 år af Gitte NielsenGitte Nielsen.
Viser 8 svartråde
 • Forfatter
  Indlæg
  • #9990
   Morten FichMorten Fich
   Deltager

   Torben har under klubliv spurgt til reglerne for offentliggørelse af billeder. Jeg har fundet det vedhæftede dokument på nettet. Jeg har desværre ikke kunnet finde kilden,så forbehold for indholdet. Men det virker seriøst. Jeg vil dog opfordre til, at man selv søger videre hos Datatilsynet.
   Jeg vil tage op i AU, om vi skal lave et arrangement om spørgsmålet.

  • #9996
   Lars ThomsenLars Thomsen
   Deltager

   Super at du “flytter diskussionen” over i en tråd, Morten. Så er den nemmere at genfinde. Og netop dette tema tror jeg vi vil vende tilbage til i ny og næ.

   Henrik og jeg har jo i vores podcast talt om emnet i flere ombæringer. Den artikel du henviser til, tager afsæt i en vejledning fra Datatilsynet, som kan findes her.

   Jeg tænker at Datatilsynet er det sted, hvor vi er tættest på kilden/lovgivningen. Derfor agerer jeg ud fra deres vejledninger, når jeg skal tage stilling til, om jeg synes det er OK at offentliggøre de billeder jeg lægger på nettet.

   Det jeg finder væsentligt i deres vejledning – og det som jeg bruger som min vurdering – er, om mit billede er et Situationsbillede eller et Portrætbillede. Så vidt – så godt.

   Det svære – synes jeg – er at vurdere, hvor grænsen mellem situation og portræt er. De steder jeg har spurgt til denne grænse (bl.a. hos en virksomhed der lever af at rådgive andre i disse spørgsmål), har de ikke været i stand til at give et klar og entydigt svar!

   Jeg vælger derfor at tolke, f.eks. de billeder jeg tager for Spottet, som værende et Situationsbillede (som ikke kræver samtykke før offentliggørelse). Heller ikke selv om det er motiv med kun et ansigt på (hvilket man VILLE kunne argumentere for er et Portrætbillede). Jeg vælger at tolke et billede jeg har taget – af en person – som et Situationsbillede, fordi personen er en del af en større forsamling og således en del af en situation.

   Også de billeder vi tog på klubturen til Pride, vælger jeg at se som Situationsbilleder, også selvom en del af billederne kun viser eet ansigt, f.eks. det som jeg har vedhæftet.

   Men hvis nu jeg havde mødt pigen på billedet på en tilfældig gårtur og taget billedet, så ville jeg tolke det som et Portrætbillede, og mener derfor at jeg burde spørge om lov, før jeg lægger det på nettet.

   Blot mine overvejelser og mit beslutningsgrundlag for, hvornår jeg må offentliggøre billeder uden at have fået lov/samtykke til det.

   Når det så er sagt, så har jeg det også sådan, at uanset hvad man MÅ, så stopper jeg straks fotograferingen, hvis jeg oplever at folk er utilpas eller direkte signalerer, at de ikke vil fotograferes. Jeg signalerer at jeg respekterer det, ved straks at pege kameraet væk og sende dem både et smil og en tommel-op.

   Attachments:
   You must be logged in to view attached files.
  • #9999
   Lars ThomsenLars Thomsen
   Deltager

   Det link Michael linker til på klubvæggen (se det her), synes jeg meget fint uddyber det svære i gråzonen mellem Portræt- og Situationsbilleder.
   Endvidere gør artiklen også to andre ting tydelige:
   1) Der er TO regulativer der har betydning: Persondataloven OG Straffeloven.
   2) Forskellen på at TAGE billeder og så DELE billeder.

  • #10020
   Mette SkovsbøllMette Skovsbøll
   Deltager

   Nu taler du, Lars om, at man bør spørge om lov til at lægge portrætbilleder på. Jeg er ikke sikker på, at det er helt nok, jeg mener, at der bør skriftlig accept til, før den er helt vandtæt.
   Det er blevet et bøvlet område. Inden for kirken er vi dobbeltramt, fordi vi oven i alt det andet ikke må vise folks religiøse tilknytning ?

  • #10023
   Ove HedeOve Hede
   Deltager

   Nu vil jeg også lige give mit besyv mig om det her.

   Når jeg er færdig med et svendeprøvehold og vi skal have taget et gruppebillede til offentliggørelse i trykte medier og til de sociale medier, SKAL hver og en af eleverne skriftligt tilkendegive, at billedet må offentliggøres. Som Mette skriver, det er blevet bøvlet…

  • #10024
   Anonym

   Jeg syntes det er vanskelige regler, de er vat formuleret. Det beror jo på et skøn af det enkelte billede. Og så handler om formålet med billederne, om billederne er krænkende(f.eks. hvis en piller næse, eller en der kaster op, eller nærbilleder af en ulykke). Men et pænt portræt billede som Lars viser, kan da ikke virke krænkende. Hendes øjen-makeup, understreger det handler om pride, og ikke om hende. Og hun har selv valgt at lave show-off, være en del af det optog. Jeg tror ikke man vil blive straffet for, at offentliggøre et sådan billede. Men man skal passe på, fordi man bevæger sig en knivsæg.

  • #10030
   Gitte NielsenGitte Nielsen
   Deltager

   Jeg er stort set enig i ovenstående indlæg. Men så vidt jeg ved/husker må man ikke offentliggøre billeder, af mennesker der f.eks er intime/ kysser, hvilket jeg kan se på et af billederne fra Pride. Jeg ville aldrig selv offentlige gøre kyssende mennesker uden at have fået lov.

  • #10253
   Timo KofodTimo Kofod
   Deltager

   Jeg har et billede af to der kysser til Pride og måske er det det billed du tænker på Gitte? I det tilfælde startede de med at kysse da jeg begyndte at fotografere dem, så det var en helt bevidst handling fra deres side – derfor har jeg også valgt at publicere det. Hvis ikke det var sådan, ville jeg heller ikke have gjort det, da jeg er enig med dig, Gitte.

  • #10256
   Gitte NielsenGitte Nielsen
   Deltager

   Ja – det var det billede jeg studsede over Timo :-). Men når jeg hører baggrunden for billedet, må det være helt i orden 🙂

Viser 8 svartråde
 • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.